NORMILK ny LHK-Partner

Midt i Levanger sentrum ligger Normilk - en fabrikk med lang historie i byen vår. Melkepulveret og fløten som produseres i Levanger går til å lage det meste av norskprodusert sjokolade, sjokoladepålegg og Henning Olsen is. Faktisk produserer 7.000 Innherreds-kyr årlig 64.000.000 liter melk for Normilk.

Som Arild i Innherred Næringsforening sa; “Det er gøy å vite at kyrne på Stratos og Melkesjokoladen er fra Levanger”.

Normilk er viktig for Levanger, og vi er stolte over at de har valgt å gi sin støtte til vår elite- og breddesatsning fremover. Som daglig leder Øystein Vold sa; “det er viktig å engasjere seg i det som skjer lokalt, og vi er opptatt av engasjement, samfunnsansvar og gode bærekraftige løsninger”.

Vi er meget fornøyde med å få Normilk med som LHK Partner, og ser frem til godt samarbeide i tiden fremover. Takk!

Om du ikke har sett dette flotte programmet om Normilk så anbefaler vi det
— Levanger Håndballklubb

Normilk sin direkte verdiskaping for samfunnet er på 65 mill./år. 25 ansatte i Normilk bidrar til 420 årsverk i landbruket og 500 årsverk hos underleverandører. Det betyr at hver arbeidsplass i Normilk bidrar til 38 årsverk nye årsverk.
— Arild Klokkerhaug

Melkefabrikken i Levanger

Historien om Melkefabrikken i Levanger

På denne sentrale tomten i Levanger ble det så tidlig som i 1840-årene bygd industrianlegg; først et bryggeri, deretter anlegg for ulike former næringsmiddelproduksjon, som potetstivelse. En bergenser som kjøpte et gammelt klostergods i Østfold skulle sette sitt preg på stedet. I 1916 ønsket han å etablere industri ut fra sitt viktigste produkt: nemlig melk. Det skulle bli starten på et langvarig industrieventyr.

Konkurransen mot Nestle og Viking-melk viste seg å bli for tøff, og i 1921 måtte bergenseren gi tapt og fabrikken ble solgt til De Norske Melkefabrikker (altså Nestle). Det ble satset på fabrikken i Levanger, som fikk videreføre produksjonen av Viking-melk. Nestle fusjonerte med Findus i 1962 og fabrikken fikk navnet Nestle Findus Levanger. I 2001 ønsket Nestle å redusere antall produksjonssteder i Europa, og fabrikken i Levanger sin videre drift ble med ett mer usikker. Det samme gjaldt for søsterfabrikken på Hamar, som etter flere år med usikkerhet opphørte i 2008.

For fabrikken i Levanger ble historien annerledes. I 2001 ble det etablert et nytt selskap med lokalt eierskap, som lyktes med å få Nestle til å godta både salg og videre drift av tørrmelkproduksjon i Levanger - selv om det innebar direkte konkurranse med Nestle selv. Normilk så dagens lys i 2001 og har lyktes meget godt med sin høyspesialiserte produksjon av melkepulver, med lokal melk som råvare.

Kilde: industrimuseum.no Foto: Sverre Bjerkan, Levanger Fotomuseum

Kvinner i arbeid på Melkefabrikken

Forrige
Forrige

PRESSEMELDING NYHET

Neste
Neste

Klubbnyhet! Søskenmoderasjon