Lagbygging

Delte av suksessen

Hvordan få en gruppe til å prestere godt sammen

Onsdag var vår hovedtrener i Levanger Håndballklubb Hege Hov Lomsdal, sammen med Per Verner Rønning og Sander Sandvik fra Levanger Fotballklubb, invitert til Levanger Videregående skole av rektor Grete Friedrich for å snakke om lag og lagbygging til elevene. Avgangselevene fikk et godt innblikk i hvordan topptrenerne i klubbene jobber for at en gruppe skal prestere godt sammen.

Per Verner Rønning, Hege Hov Lomsdal og Sander Sandvik. Utdrag fra reportasje i Trønder-Avisa. Foto: Emil Ringstad


I alle grupper må man jobbe sammen for å løfte hver enkelt.

Per Verner høster mye skryt for jobben han gjør i Levanger Fotballklubb om dagen, og som han sier; det er enkelt å få en gruppe til å fungere sammen når ting går godt. Men det som kjennetegner et godt lag er ikke nødvendigvis bare resultatene - men like gjerne menneskene, relasjonene og samspillet mellom dem. Det er menneskene i gruppen som definerer hvordan gruppen blir. Det å kunne være seg selv er utrolig viktig, og det må være rom for ulikhet.

I Levanger Håndballklubb jobber vi mye med hvordan en gruppe skal være best sammen, og det tar tid å jobbe med lagbygging og utvikling av samhold i en gruppe. For å yte maksimalt er vi nødt til å ha det bra sammen, og føle trygghet til å kunne være seg selv i gruppen. Når vi har en gruppe som har det bra sammen vil det føre til at vi yter mer og resultatet blir bedre, sier Hege.

Foto: Emil Ringstad for Trønder-Avisa


Både Hege og Per Verner har ganske like grunnleggende verdier i måten de bygger et lag på. Det å være trygge nok til å tørre være seg selv, ha aksept og respekt for ulikhet i gruppen, og anerkjennelse av fordelene ved ulikhet er viktig for utvikling av gode lag.

Foruten egenskaper som ferdighet, spillerstil og utmerkelse på banen - så er begge trenerne også opptatt av mindre målbare egenskaper når de henter nye inn i gruppen. Egenskaper som, hvordan man er som person og menneske, og hvordan man påvirker de rundt seg. Man trenger ulike personer med ulike styrker i en godt fungerende gruppe. Dedikasjon og innsats er viktig, og ledertyper som går foran som et godt eksempel foran andre er viktig. Det er videre viktig med noen som med sin væremåte bringer humør og trygghet inn i gruppen - og som får andre til å senke skuldrene og ufarliggjør mulige konflikter. Et godt lag trenger også riktige personer i støtteapparatet rundt laget, hvor tillitt og trygghet har betydning for samspill og byr på takhøyde for spørsmål og å bli utfordret.

Husk å være deg selv og gi rom for at andre er annerledes. Ulike styrker kan være en stor fordel.


Gode tanker fra dyktige trenere som i hver sin satsningsklubb forvalter treningshverdagen til flere ungdommer på Innherred.


Forrige
Forrige

Trygg Trafikk

Neste
Neste

Trafikalt Grunnkurs